Begeleiding van studenten met ‘handen op de rug’
Oncologieverpleegkundige Laura Lammens is tijdens de Dag van de Zorg uitgeroepen tot Verpleegkundige van het jaar 2023 in de categorie onderwijs. Ze heeft volgens de Verpleegkundige Adviesraad (VAR) van het UMC Utrecht een pracht van een leerafdeling opgezet. Een afdeling die goed loopt, waar veel studenten met enorm veel plezier leren en zich ontwikkelen tot beginnend beroepsbeoefenaar.
Ze vindt het vak Verpleegkunde mooi. “Mensen op hun meest kwetsbare moment ondersteuning bieden met je kennis en menselijkheid. Er voor hen te zijn. Naar hen te luisteren. Dát geeft mij voldoening als verpleegkundige.” Laura startte in 2016 in het UMC Utrecht. Al gauw kwam ze in aanraking met het programma Toekomstbestendige Verpleegkunde (TBV), waarmee het UMC Utrecht het verpleegkundig vak verder professionaliseert en toekomstbestendig maakt. Laura: “Ik wil me ontwikkelen, blijven verbeteren en onderzoeken. Ze startte de master Verplegingswetenschap en bracht in 2018 de begeleiding van studenten op haar verpleegafdeling in kaart. “Studenten gaven aan dat er te weinig begeleiding door verpleegkundigen was. Ze werden in het diepe gegooid en ze voelden zich niet gesteund. En dit op een drukke afdeling met heel veel complexe patiënten.” Dat kon anders. Laura zette een leerafdeling op.
“Ik ben een trotse verpleegkundige wanneer ik voor een patiënt zorg en echt de tijd heb genomen. Dat de patiënt je dan bedankt, dat maakt me enorm trots.”
Laat studenten zelf die stoma verwisselen
Op de leerafdeling die Laura daarna heeft opgezet, dragen studenten Verpleegkunde zorg voor hun patiënten onder begeleiding van zorgprofessionals. De vorm is nieuw: studenten doen alles zelf. Verpleegkundigen zijn coach en mentor in één. Studenten leren om zelfstandig te werken en voelen meer verantwoordelijkheid. “Laat ze die stoma zelf maar verwisselen. Wij staan letterlijk achter hen – met de handen op de rug – om te helpen en te coachen als het echt nodig is. Laat de student dan maar fouten maken – natuurlijk binnen de kaders van veiligheid voor de patiënt. Ze kunnen zo superveel leren en voelen zich echt gesteund. Het geeft een veilig gevoel. Ook patiënten zelf geven aan dat ze het prettig vinden om zo begeleid te worden. Als het maar duidelijk is gecommuniceerd.”
Ondanks mijn grote rol deden we het samen
Voor haar inzet en opzet van de nieuwe, succesvolle leerafdeling, werd Laura tijdens de Dag van de Zorg de Verpleegkundige van het jaar 2023 in de categorie onderwijs. Laura: “De nominatie was al een eer. Ik dank mijn collega’s voor deze erkenning en waardering. Ik heb de leerafdeling niet alleen bedacht, maar met collega’s samen. Ik heb het project geleid en was de trekker, maar ik heb nooit gezien hoe groot mijn rol eigenlijk was. Want we deden het echt samen.”
Het vak Verpleegkunde biedt doorgroeimogelijkheden
Met het vak Verpleegkunde kun je volgens Laura veel kanten op, in onderwijs en onderzoek. En het geeft de kans om bij te dragen aan de ontwikkeling in de samenleving. “De digitale zorg ontwikkelt zich verder en snel. Dit biedt je als verpleegkundige ook de kans om steeds meer samen te werken met andere ziekenhuizen. Zorgverleners kunnen elkaar sneller vinden door bijvoorbeeld een platform voor verplegingswetenschappers binnen en buiten het ziekenhuis. Of door poliklinieken die werken in meerdere ziekenhuizen, waarbij patiënten van verschillende steden worden besproken. Maar ook leren we van elkaar door projecten uit te wisselen. Zo werken we niet allemaal op ons eigen eiland en leren we van elkaar, met het hoogste doel om de patiëntenzorg te optimaliseren.”
Dag van de Zorg 2023
In het UMC Utrecht werken meer dan 2.500 verpleegkundigen. Elke dag zijn er uitdagingen en topprestaties binnen de zorg, het onderwijs en onderzoek. Tijdens de Dag van de Zorg was er een feestelijke ontvangst, een inhoudelijk programma en een carrièremarkt. Vier verpleegkundigen zijn uitgeroepen tot verpleegkundigen van het jaar 2023. Ze waren genomineerd de categorieën onderzoek, onderwijs en zorg waren genomineerd door eigen collega’s uit het UMC Utrecht. En die stemden in groten getale. Het laat zien hoe groot de betrokkenheid en samenwerking onder verpleegkundigen en andere zorgprofessionals is. In het UMC Utrecht investeren we dan ook veel in de ontwikkeling van het verpleegkundig vak. Via het programma Toekomstbestendige Verpleegkunde sluiten we met de samenstelling van onze verpleegkundige teams, met meer tijd en ruimte voor onderzoek, ontwikkeling, innovatie en onderwijs, aan op de toekomstige zorgvraag.