Reddend kankermiddel niet vergoed
Drie- tot vijfhonderd patiënten met een uitgezaaid melanoom, een levensbedreigende vorm van huidkanker, dreigen verstoken te raken van hun behandeling met immuuntherapie bericht de Telegraaf vandaag.
Het kostbare middel nivolumab, waarop zij al hun hoop hebben gevestigd, is door zorgverzekeraars doorgestreept als mogelijk te vergoeden zorg. Patiënten en hun naasten zijn in paniek, melanoom-behandelaars verbijsterd.
Het besluit volgt na een negatief advies van een commissie van de
Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie
(NVMO). Die vindt dat er onvoldoende ervaring is met dit medicament: twee in plaats van vijf jaar. Nivolumab zou bij melanoom worden ingezet na operatieve verwijdering van de tumor. Het medicijn zou terugkeer van de ziekte met circa 20 procent kunnen verkleinen. Lees meer op
In het
hebben we de afgelopen tijd veel patiënten verwezen gekregen die voor de behandeling met
in aanmerking komen. Het is voor hen extreem frustrerend om te weten dat er een behandeling bestaat die nieuwe uitzaaiingen kan voorkomen, maar deze behandeling niet kunnen krijgen. We betreuren dan ook dat we op dit moment deze - in onze ogen aangetoond effectieve - adjuvante behandeling voor melanoom niet kunnen geven. Wij respecteren de NVMO en het belangrijke werk dat zij doen op het gebied van dure geneesmiddelen, maar hopen dat deze discussie op korte termijn leidt tot een oplossing voor de patiënt.
Lees meer over immuuntherapie op umcutrecht.nl