Utrechtse gespreksmethode naar Europa
Aandacht voor kinderpalliatieve zorg groeit in binnen- en buitenland. Begin dit jaar was UMC Utrecht in Spanje aanwezig bij de kick-off van Palliakid, als één van de 17 internationale partners. Dit Europese project heeft als doel tijdige toegang tot goede zorg te kunnen bieden aan kinderen die ongeneeslijk ziek zijn. In Europa zijn er jaarlijks zo’n 170.000 kinderen die dergelijke kwalitatieve palliatieve zorg niet krijgen, terwijl ze dat wel nodig hebben.
Namens UMC Utrecht waren Jurrianne Fahner (kinderarts en fellow kinderintensive care) en Marijke Kars (associate professor Kinderpalliatieve Zorg) bij de hoopvolle kick-off aanwezig. De gespreksmethode IMPACT, die zij in 2020 ontwikkelden en in 2023 subsidie van ZonMW voor ontvingen, is onderdeel van Palliakid. Jurrianne: “Een van de pijlers van goede kinderpalliatieve zorg is dat je met elkaar kunt vaststellen welk doel de behandeling en zorg moeten hebben, en wat de voorkeuren zijn. IMPACT biedt materialen om dat gesprek tussen zorgverlener, kind en gezin te kunnen voeren.”
Vertegenwoordigers van 17 internationale partners bij de kick-off van Palliakid in Spanje
In het kader van Palliakid zal de gespreksmethode van Jurrianne en Marijke in verschillende Europese landen in gebruik worden genomen. “Dit is een prachtige stap voorwaarts om gesprekken met kinderen en ouders over wat zij belangrijk vinden, verder te verbeteren. Ik ben dankbaar op deze manier te mogen bijdragen aan de kinderpalliatieve zorg, ook buiten Nederland. En doordat IMPACT in meerdere landen wordt toegepast, krijgen wij veel kennis over de bruikbaarheid van de tool. Zo kunnen we het verder optimaliseren.”
In dit interview van oktober 2023 vertellen Jurrianne en Marijke uitgebreid over IMPACT.
Lees meer over het Europese project Palliakid: https://palliativeprojects.eu/palliakid