Parel voor data-goudmijn hart- en vaatziekten
Welke patiënten met hart- en vaatziekten lopen (opnieuw) risico op een hartinfarct, hartfalen of een beroerte? En, wat is de optimale individuele behandeling? Folkert Asselbergs, cardioloog en hoogleraar Precisiegeneeskunde in hart- en vaatziekten in het UMC Utrecht, ontving 15 april de ZonMw Parel voor een dataverzameling die bijdraagt aan het beantwoorden van deze vragen en voor het ontwikkelen van een zelfmanagementplatform. Met de uitreiking van een Parel waardeert ZonMw projecten die extra opvallen.
In de afgelopen decennia is de behandeling van hartinfarcten en beroertes verder verbeterd. Er komen steeds meer mensen die zo’n ernstige gebeurtenis overleven. Sommige patiënten krijgen na een infarct of beroerte hartfalen of andere problemen, terwijl andere nog jaren in redelijke gezondheid leven. Om meer zicht te krijgen op de risicofactoren voor toekomstige gezondheidsproblemen, is het nodig om gegevens te verzamelen van zeer veel verschillende mensen met uiteenlopende achtergronden. Folkert kreeg in 2011 subsidie uit het ZonMw programma Klinische Fellows om zo’n dataverzameling op te zetten.
Eerste resultaten
Inmiddels zijn genetische en klinische gegevens van zo’n 260.000 mensen uit 64 ziekenhuizen gestandaardiseerd opgeslagen en toegankelijk voor onderzoek. Uit de dataverzameling is tot nu toe gebleken dat genetische risicofactoren voor het ontstaan van hart- en vaatziekten niet allemaal bijdragen aan een verhoogd risico op hernieuwde problemen. Er komt meer zicht op individuele verschillen in de reactie op geneesmiddelen en andere behandelingen. Hierdoor kan de behandeling steeds verder geïndividualiseerd worden.
Unieke internationale samenwerking
De dataverzameling vindt plaats in een internationale samenwerking. Dit internationale samenwerkingsverband werkt met zogeheten gefedereerde data-analyses, die de gegevens in het oorspronkelijke ziekenhuis laten. Het analyseprogramma gaat als het ware langs bij alle lokale dataverzamelingen en rapporteert alleen de conclusies. De privacy van patiënten is daardoor gegarandeerd en internationale samenwerking wordt ook juridisch vergemakkelijkt. Er gaan immers geen patiëntgegevens het ziekenhuis uit. De commissie die de Parel - een prijs om extra opvallende projecten te waarderen - toekent, noemt Folkert een ‘bruggenbouwer’ die heeft bijgedragen aan deze unieke internationale samenwerking.
Meer informatie
Bekijk het animiatiefilmpje over het project van Folkert Asselbergs
Lees het artikel 'Een kijkje in de toekomst'
Lees het interview met Folkert Asselbergs 'Geen enkele patiënt is hetzelfde' voor Wereld Hart Dag 2020