Mireille Bekker hoogleraar Verloskunde
Mireille Bekker is per 1 februari 2021 benoemd tot hoogleraar Verloskunde aan de Faculteit Geneeskunde van de Universiteit Utrecht. Met haar nieuwe leerstoel richt Mireille zich in het bijzonder op Foetale Geneeskunde, betere technieken om problemen bij ongeboren kinderen op te sporen en innovatie van de geboortezorg.
Mireille Bekker werkt sinds 2015 in het UMC Utrecht en combineert haar klinische werk als gynaecoloog-perinatoloog met onderzoek in de foetale geneeskunde en zorginnovatie. Haar onderzoek richt zich op het opsporen van problemen bij ongeboren kinderen, zoals aangeboren afwijkingen, genetische aandoeningen en groeivertraging. Zij doet dit met behulp van echoscopie, MRI en non-invasieve genetische testen.
Foetale geneeskunde
“We zien dat er met nieuwe technieken, zoals echo, MRI en de NIPT test, steeds eerder in de zwangerschap afwijkingen gevonden kunnen worden”, zegt Mireille. “Zwangere vrouwen en hun ongeboren kind kunnen baat hebben bij een vroege diagnose, maar verder onderzoek naar de voor- en nadelen van zo’n screening is nodig. Daarbij hebben we ook aandacht voor de langetermijngevolgen van deze aandoeningen.” Daarom doet Mireille onder meer onderzoek naar de meerwaarde van een vroege screeningsecho, de zogenaamde 13-wekenecho.
Daarnaast doet Mireille samen met haar team onderzoek naar de relatie tussen celvrij foetaal DNA en de uitkomst van de zwangerschap. Met de zogeheten NIPT test (niet-invasieve prenatale test) wordt bloed afgenomen bij de aanstaande moeder. Daarmee kan celvrij foetaal DNA verkregen worden dat in het bloed circuleert. Mireille speelt een actieve rol in het landelijk NIPT Consortium en zij is eveneens medisch adviseur voor de Stichting Prenatale Screening in de regio Utrecht.
Verder houdt zij zich bezig met onderzoek naar de ontwikkeling van het ongeboren kind, bijvoorbeeld naar de hersenontwikkeling, in samenwerking met de afdeling Neonatologie. Zij legt daarmee een link naar Dynamics of Youth, een van de research-thema’s van de Universiteit Utrecht. Dit thema betreft de relatie tussen biologische en omgevingsfactoren op de ontwikkeling van foetus tot kind. Ook richt zij zich in samenwerking met de andere kinderdeelspecialismen op de levensloopzorg voor het ongeboren kind.
eHealth en zorginnovatie
Nieuwe technieken en toenemende digitalisering creëren nieuwe mogelijkheden voor de zorg voor zwangere vrouwen en hun pasgeboren baby’s. Mireille ontwikkelde bijvoorbeeld het programma SAFE@home waarbij zwangere vrouwen met een risico op hoge bloeddruk thuis gemonitord worden. Met behulp van nieuwe technieken als telemonitoring en big data-analyses wil zij de komende vijf jaar de zorg aan zwangere patiënten verbeteren. Hierbij zijn de autonomie van de zwangere vrouw en haar ervaringen met de zorg een belangrijk uitgangspunt. De implementatie van waardegedreven zorg en het faciliteren van het gesprek met patiënten over hun ervaringen zijn een belangrijke drijfveer voor Mireille. Ook nam zij het initiatief voor de Corona Zwangerschapscheck voor patiënten van het WKZ geboortecentrum.