‘Ik wil zoveel mogelijk zelf doen’
“Zelfstandig wonen wordt moeizamer. Mijn lichaam wil steeds minder, maar mijn hoofd is prima”, vertelt mevrouw Bergman (92) uit Lunetten. Het aantal kwetsbare ouderen in Nederland neemt toe. Een samenhangend zorg- en ondersteuningsaanbod is hierdoor belangrijk. Daarom startte het UMC Utrecht op verzoek van het Ministerie van VWS in 2008 een netwerk voor kwetsbare ouderen: NUZO.
Professionals in zorg en welzijn, onderzoekers, wetenschappers en ouderen in de regio Utrecht verenigden zich in dit Netwerk Utrecht Zorg voor Ouderen. Het NUZO is in tien jaar uitgegroeid tot een effectief netwerk dat ouderenzorg en welzijn in de regio praktisch handen en voeten geeft. Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan verscheen het lustrumboek ‘Samenwerken over de grenzen: 10 jaar NUZO’.
Zoveel mogelijk zelf
In het lustrumboek komt mevrouw Bergman aan het woord. Drie keer per week komt de thuiszorg bij haar langs: “Ik wil zoveel mogelijk zelf doen, maar dat lukt niet met alles. Ik was en kleed mezelf aan, maar doe dit het liefst onder toezicht van iemand. Voor het geval ik val of uitglijd. Liever had ik er niemand bij gehad. Je staat daar toch in al je kwetsbaarheid. Een keer in de week komt de huishoudelijke hulp. Mijn kinderen zorgen dat er altijd eten in huis is. Verder komt Ineke, de verpleegkundige van Gezondheidscentrum Lunetten, regelmatig even bloeddruk meten en een praatje maken.”
Kwetsbaar
Annemarie Sprengers is een van de huisartsen van het Gezondheidscentrum. Annemarie vertelt hoe ze crisissituaties proberen te voorkomen: “Met Ineke bekijk ik regelmatig de cliëntendossiers van de mensen die 75 jaar of ouder zijn. Als ze lang niet geweest zijn of we vermoeden dat ze kwetsbaar zijn, nemen we contact met hen op. Het scheelt dat we de mensen persoonlijk kennen. Dat maakt het makkelijker om contact te zoeken.”
Samenwerking
Eén keer per maand komt het huisartsenteam, het buurtteam en de thuiszorg samen. “Bij zo’n bijeenkomst gaat het over medische zorg en huishoudelijke hulp en bezoekjes van vrijwilligers aan ouderen”, vertelt Annemarie. Ze is blij met de samenwerking tussen de verschillende teams: “We kunnen beter in kaart brengen welke oudere welke zorg nodig heeft. De behoefte van de oudere is hierbij leidend.”
Om U
Om de communicatie tussen ouderen en professionals in de Utrechtse regio zo goed mogelijk te regelen, ontwikkelde NUZO de werkwijze Om U 3.0. Door deze werkwijze vormen organisaties uit het medisch en het sociaal domein samen met ouderen in de regio Utrecht één integraal ouderenzorgmodel, waarbij de oudere (‘U’) centraal staat. Om U 3.0 is mogelijk gemaakt door financiering van ZonMw.