Elly Hol lid KNAW
De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) heeft vandaag bekendgemaakt dat prof. dr. Elly Hol is gekozen als nieuw lid. Leden van de KNAW zijn vooraanstaande wetenschappers uit alle disciplines en worden gekozen op basis van hun wetenschappelijke prestaties. De KNAW heeft ongeveer 585 leden. Een lidmaatschap is voor het leven. Naast Elly Hol zijn nog 21 andere nieuwe leden gekozen. De nieuwe leden van de Akademie worden op 12 september geïnstalleerd.
Elly Hol is hoogleraar Gliabiologie van Hersenziekten en hoofd van de afdeling Translational Neuroscience van het UMC Utrecht Hersencentrum. Ze is opgeleid als medisch bioloog met een specialisatie in moleculaire neurobiologie. Na haar promotie in Utrecht kreeg ze een Max-Planck Fellowship om te werken aan het Max-Planck-Instituut voor Psychiatrie in Martinsried. In 1997 begon ze als postdoc aan het Nederlands Herseninstituut in Amsterdam, en tussen 2003 en 2013 gaf ze leiding aan de groep ‘Astrocyte Biology & Neurodegeneration’. Van 2011 tot 2021 was ze hoogleraar Biologie van glia en neurale stamcellen aan de Universiteit van Amsterdam.
In 2015 werd Hol benoemd tot hoogleraar Gliabiologie van Hersenziekten aan de Universiteit Utrecht. Vanaf 2013 werkt zij als principal investigator en vanaf 2020 ook als afdelingshoofd bij de afdeling Translational Neuroscience. Ze is lid van de Academia Europaea, zit daarnaast in de redactieraad van Glia, is voorzitter van de wetenschappelijke adviesraad van Parkinson Nederland, voorzitter van GliaNed, programmaleider van het Neuroscience master- en PhD-programma van de Utrecht University Graduate School of Life Sciences, en manager onderwijs bij de divisie Hersenen van het UMC Utrecht.
Onderzoek naar gliacellen
De KNAW schrijft: “Elly Hol (1966) behoort tot de nog kleine maar groeiende groep neurowetenschappers die zich toeleggen op de biologie van glia. Dit zijn niet-neuronale cellen die een cruciale rol spelen bij het gezond houden van ons brein. Ze fungeren als stamcellen en immuunsysteem, maar kunnen ook ontsporen. Hol publiceerde een aantal zeer veel geciteerde artikelen, waarin ze een correlatie blootlegt tussen bepaalde proteïnen in het menselijk brein en gliacellen die een rol spelen bij het ontstaan van hersentumoren en ziektes zoals Alzheimer en epilepsie. Ze is een belangrijke inspiratiebron voor jonge onderzoekers, onder meer via het landelijke Glia-netwerk dat zij leidt en via persoonlijke mentoraten voor jonge vrouwelijke onderzoekers.”
“Ik ben erg blij met deze erkenning voor mijn onderzoek aan glia”, aldus Elly Hol zelf. “Dit onderzoek had ik niet kunnen doen zonder de enorme inzet van alle promovendi, postdocs, onderzoekers, research-analisten, en studenten die door de jaren heen in mijn groep hebben gewerkt in Amsterdam en in Utrecht. Ik vind het ook mooi om te zien hoe de groep glia-onderzoekers in Nederland en internationaal is gegroeid. De samenwerkingen met collega’s in binnen- en buitenland en de steun van subsidiegevers maken het steeds weer mogelijk om nieuwe aspecten van neuron-glia-interacties in hersenziekten te ontdekken. Ik ben ook erg enthousiast over nieuwe technologieën, zoals moleculaire single cell-studies op humaan post-mortem-hersenmateriaal en functionele studies in minihersentjes van patiënten, die voor mijn onderzoek aan glia in hersenziekten van groot belang zijn.”
Over de KNAW
De KNAW is een Nederlandse vereniging van excellente wetenschappers en een institutionele organisatie die met haar onderzoek en collecties tot de (inter-)nationale top behoort. Vanuit een onafhankelijke positie brengt de Akademie mensen en middelen bij elkaar om met kennis en creativiteit bij te dragen aan de ontwikkeling van onze samenleving. Daarnaast bevordert de organisatie de kwaliteit en integriteit van de wetenschapsbeoefening.
Foto: © Thijs Rooimans