Grote regenerative medicine beurs in Utrecht
Grote regenerative medicine beurs in Utrecht
Het UMC Utrecht en de Universiteit van Utrecht starten samen het grootste COFUND-programma over regeneratieve geneeskunde van Europa: RESCUE. In februari 2019 beginnen 29 jonge onderzoekers gezamenlijk aan een vierjarig onderzoekstraject bij Regenerative Medicine Utrecht. Het rekruteren van de onderzoekers is vandaag gestart.
RESCUE wordt mogelijk gemaakt door een zogeheten Horizon 2020 Marie S. Curie COFUND-beurs, een project van de Europese Unie, bedoeld om de internationale mobiliteit van wetenschappers te stimuleren. De onderzoekers die voor dit project naar Utrecht komen, mogen de laatste drie jaar maximaal twaalf maanden in Nederland gewoond hebben. In de praktijk zullen vooral internationale onderzoekers in aanmerking komen voor de vacatures.
“De lange termijndoelstelling is om het internationale netwerk van Regenerative Medicine op een blijvende manier te versterken”, zegt Paul Coffer, hoogleraar Stamcel Biologie en onderzoekscoördinator van RESCUE. “De komende vier jaar kunnen we een band opbouwen met de toekomstige generatie onderzoekers binnen Regenerative Medicine. Daar profiteren wij van op het moment dat ze na hun Utrechtse traject elders gaan werken en ons nog steeds weten te vinden. Wij zijn een van de Europese topcentra als het aankomt op Regenerative Medicine en dat kunnen we nu laten zien aan veel nieuwe, internationale contacten.”
Drie faculteiten
De onderzoekers gaan werken bij de drie verschillende thema’s binnen het speerpunt Regenerative Medicine: Stem Cells & Organoids, Cardiovascular Regeneration en Musculoskeletal Regenaration. Verreweg de meeste onderzoekers krijgen een werkplek in het Regenerative Medicine Center Utrecht. “Sommige onderzoeksprojecten zijn redelijk fundamenteel, anderen juist heel translationeel”, zegt Coffer. “Maar alle onderzoekers komen in dezelfde omgeving te zitten – waar met Betawetenschappen, Diergeneeskunde en Geneeskunde toch al drie faculteiten vertegenwoordigd zijn. Het is heel bijzonder om al die verschillende disciplines binnen Regenerative Medicine onder één dak te hebben. Als we het goed organiseren dan zal dat voor een enorme synergie en kruisbestuiving zorgen.”
Brede scholing
De 29 promovendi krijgen naast hun onderzoek een breed opleidingstraject. RESCUE (de naam is een afgeleide van REgenerative medicine and Stem Cell technology in Utrecht) is bedoeld als trainingstraject voor jonge onderzoekers en de UU en het UMCU nemen die verantwoordelijkheid serieus, vertelt Coffer. “De realiteit is dat niet alle promovendi een academische wetenschappelijke carrière zullen krijgen. Daarom leren ze niet alleen hoe je in een lab moet werken en hoe je deze Regenerative Medicine-techniek in de kliniek implementeert, maar ook ondernemerschap en valorisatievaardigheden. Daarom worden alle deelnemers aan het programma een periode gedetacheerd bij een 55 externe partners wereldwijd, zodat ze ook buiten Utrechtse academische ervaring opdoen.”
Voor meer informatie: www.RESCUE-COFUND.eu
Verder lezen?
Lees meer over regenrative medicine op umcutrecht.nl