Behandeling dieren met kanker minder belastend
Honden en katten met kanker kunnen in de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren in Utrecht nu efficiënter behandeld worden: minder bestralingen maken de behandeling voor de dieren minder belastend. Het UMC Utrecht hielp de faculteit Diergeneeskunde bij de installatie van een nieuwe lineaire versneller en nieuwe planningssoftware, die deze minder belastende behandeling mogelijk maken.
Net als bij mensen, is kanker ook bij dieren doodsoorzaak nummer één. En, net als mensen, kunnen ook dieren met bijvoorbeeld hersen-, neusholte- of mondholtetumoren worden behandeld met bestraling. Voor dieren is bestraling echter meer belastend dan voor mensen. Want, om te zorgen dat het dier stil ligt tijdens de bestraling moet het onder narcose worden gebracht. Gemiddeld bestaat een behandeling bij dieren uit vijftien tot zeventien bestralingen. Met de komst van de nieuwe lineaire versneller en de nieuwe planningssoftware in de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren in Utrecht zijn minder bestralingen nodig. Voorheen kreeg een hond of kat met bijvoorbeeld een hersentumor gemiddeld zestien bestralingen. Nu zijn dat er nog slechts tien. En in de toekomst worden dit wellicht nog minder.
Mens en dier
Elekta, ontwikkelaar van radiotherapeutische geneeskunde, schonk de lineaire versneller aan de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. De afdeling radiotherapie van het UMC Utrecht hielp de faculteit Diergeneeskunde bij de installatie ervan. Ook leidden laboranten van het UMC Utrecht collega’s van Diergeneeskunde op om de lineaire versneller goed te kunnen bedienen. Robbert Tersteeg, hoofd Oncologische Radiotherapie UMC Utrecht: “Het UMC Utrecht heeft al meer dan vijftig jaar ervaring met lineaire versnellers. Onze kennis zetten we niet alleen graag in voor de behandeling van mensen met kanker, maar ook voor dieren met kanker. Door bestraling kunnen dieren genezen of - als dat niet (meer) mogelijk is - langer een dierwaardig bestaan leiden. Daar werken we graag aan mee.”
Vergroten impact
“We zijn het UMC Utrecht zeer erkentelijk voor alle steun die ze ons hebben geboden. En natuurlijk zijn we ontzettend blij dat we dieren met kanker nu minder belastend kunnen behandelen”, aldus Wouter Dhert decaan van de faculteit Diergeneeskunde. De faculteit Diergeneeskunde is de enige plek in Nederland waar dieren met kanker zo geavanceerd bestraald kunnen worden. Wouter: “Via onderzoek in onze praktijk hopen we het aantal behandelingen voor dieren nog verder omlaag te kunnen brengen. Ook hopen we dat onze inzichten en kennis ook weer relevant en bruikbaar kunnen zijn voor het UMC Utrecht. We zijn gevestigd op dezelfde campus, we zijn zelfs buren, en door expertise te delen helpen we elkaar verder en vergroten we onze impact in de behandeling van kanker. Zowel bij mens als bij dier.”
Foto: faculteit Diergeneeskunde Universiteit Utrecht, met dank aan Dyzlo Film