Weer harp spelen was haar belangrijkste doel
Naast een passie voor muziek heeft neuroloog Cyrille Ferrier van het UMC Utrecht ervaring met het behandelen van musici die een hersenoperatie ondergaan. Toen een collega zijn hulp inriep bij een muzikale patiënte met een herseninfarct, twijfelde hij dan ook geen moment. “Als iemand geen muziek meer kan maken, dan ben ik enorm gemotiveerd dat weer mogelijk te maken.”
De patiënte in kwestie was opgenomen in het UMC Utrecht voor een hartkatheterisatie. “Op de afdeling cardiologie kwamen de artsen erachter, dat zij niets meer onthield. Dit bleek veroorzaakt door een klein en bijzonder herseninfarct in de hippocampus”, vertelt neuroloog Cyrille Ferrier van het hersencentrum UMC Utrecht. “Door haar geheugenproblemen kwam patiënte bij ons op de afdeling neurologie terecht, waar mijn collega haar onderzocht. Het viel hem op dat zij specifiek klaagde dat ze geen harp meer kon spelen. Dat was voor hem de trigger om mij erbij te halen.”
Weer harp spelen was haar belangrijkste doel
“Ik dacht meteen: ze heeft een infarct in het gebied in de hersenen, waar wij veel ervaring mee hebben bij epilepsiepatiënten. Misschien kan ik voor haar iets doen”, vertelt Cyrille, die vanuit zijn eigen passie voor muziek alles in het werk stelde om haar weer harp te kunnen laten spelen. Zo liet hij geheugenonderzoek doen bij de neuropsycholoog uit zijn epilepsiechirurgie-team. “Door haar als neurologiepatiënt te behandelen, konden we onderzoeken waarom het muzieklezen slecht gaat. Ook ben ik bij haar thuis geweest om te observeren, want een harp neem je niet even mee naar ziekenhuis. Muziek maken is zo’n belangrijk deel van het leven van deze patiënte, weer harp spelen was haar belangrijkste doel.”
Internist-geriater als vast aanspreekpunt
Patiënte had nog een ander doel. Door het geheugenprobleem kreeg ze de zorg, die ze nodig heeft, niet goed georganiseerd. “Zij wilde een vast aanspreekpunt in plaats van zoveel verschillende dokters zien, wat verwarrend voor haar is. Daar kwam ze steeds op terug. Dus ik heb haar naar de internist-geriater gestuurd. Dat is eigenlijk mijn belangrijkste aandeel voor haar geweest”, aldus Cyrille. Die internist-geriater is Mike Peters van het UMC Utrecht. “Regie op ondersteuning bij patiënten met meerdere aandoeningen tegelijk is een belangrijk onderdeel van ons werk als internist-geriater. Wij streven helderheid in complexe zorg na. Patiënte probeert haar leven weer op te pakken en wij helpen haar dit te realiseren.”
Harptherapeute
Voor Cyrille is het behandeltraject met patiënte afgesloten nu. Maar hij zou Cyrille niet zijn, als hij niet nog een laatste stap extra zette. Daarom bracht hij patiënte in contact met een harptherapeute. “Het is aan hen zelf hoe verder. Mochten ze ergens tegenaan lopen qua geheugenklachten, dan mogen ze altijd mij bellen. Ik ben vooral heel blij dat patiënte nu in goede handen is onder behandeling bij de internist-geriater.” Inmiddels heeft patiënte weer harples en haar muzieklerares schreef recent het volgende: door spelenderwijs met de harp bezig te zijn kan patiënte weer plezier halen uit het instrument. In hoeverre er technisch en qua notenlezen vooruitgang te boeken is, zullen we moeten ervaren, maar zij beschikt over een grote wilskracht en weet dit positief in te zetten bij haar harplessen.