Vidi voor arts-microbioloog András Spaan
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 101 ervaren onderzoekers een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend. Hiermee kunnen zij de komende vijf jaar een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een onderzoeksgroep opzetten. Een van de ontvangers van deze grant is arts-microbioloog en onderzoeker dr. András Spaan van de afdeling Medische Microbiologie van het UMC Utrecht voor zijn onderzoeksvoorstel “Erfelijke afwijkingen in de afweer bij mensen met ernstige stafylokokkeninfecties”.
Staphylococcus aureus is een bacterie die bij de meeste mensen onschuldige infecties veroorzaakt. Echter, sommige voorheen gezonde mensen kunnen door een infectie met deze bacterie levensbedreigend ziek worden. Artsen en onderzoekers weten niet waarom er zo’n enorme variatie bestaat tussen mensen in de ernst van hun infecties met deze bacterie. Dit project zal onderzoeken of erfelijke afwijkingen in de afweer van deze voorheen gezonde maar ernstig zieke mensen hun vatbaarheid voor levensbedreigende infecties met S. aureus verklaren.
András Spaan vertelt: “Sommige mensen worden levensbedreigend ziek van stafylokokken infecties. De Vidi-financiering zal helpen om klinische observaties in deze patiënten te koppelen aan fundamenteel wetenschappelijke ontdekkingen over de oorzaak van hun ziekte. Als ware het een kompas en met behulp van humaan genetisch onderzoek leidt dit project hopelijk tot nieuwe aanknopingspunten ter behandeling en preventie van stafylokokkeninfecties.”
NWO-Talentprogramma
Vidi is gericht op ervaren onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. Vidi maakt samen met de Veni- en Vici-beurzen deel uit van het NWO-Talentprogramma (voorheen: de Vernieuwingsimpuls). Binnen het Talentprogramma zijn onderzoekers vrij om hun eigen voorstel voor financiering in te dienen. Op deze manier stimuleert NWO nieuwsgierigheidsgedreven en vernieuwend onderzoek. NWO selecteert onderzoekers op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en mogelijkheden voor kennisbenutting.
Onderzoeksvoorstellen
In totaal dienden in deze Vidi-ronde 625 onderzoekers een ontvankelijk onderzoeksproject in voor financiering. Daarvan zijn nu 101 gehonoreerd. Dat komt neer op een honoreringspercentage van 16 procent. In het online overzicht met toekenningen, ronde 2021, staan de namen van alle laureaten en korte samenvattingen van hun onderzoeksprojecten (beschikbaar in het Nederlands en Engels).
Feiten en cijfers Vidi-ronde 2021 (toekenning in 2022):
- Aantal (ontvankelijke) aanvragen: 625
- Verdeling m/v bij aanvragen: 357 man, 298 vrouw
- Aantal toekenningen (honoreringspercentage): 101 (16%)
- Verdeling m/v bij honoreringen: 53 man, 48 vrouw