Spelenderwijs de psychiatrie ontdekken
Kinderen die een psychiatrisch behandeltraject moeten volgen, weten vaak niet wat ze allemaal gaan meemaken, waarom ze dat meemaken en hoelang dat allemaal duurt. Medewerkers van de Kinder- en Jeugdpsychiatrieafdeling van het UMC Utrecht Hersencentrum hebben daarom een spel ontwikkeld waarmee kinderen spelenderwijs ontdekken wat er gaat gebeuren.
Hoe beleven kinderen hun opname? Wat gaan ze tijdens zo’n opname doen? En hoe lang moeten ze blijven? Wanneer kinderen opgenomen worden op de Kinder- en Jeugdpsychiatrieafdeling van het UMC Utrecht komen daar veel moeilijke vragen bij kijken. Om die vragen te beantwoorden, hebben medewerkers van de Kinder- en Jeugdpsychiatrieafdeling van het UMC Utrecht, studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, ouders en kinderen samen een interactief behandelspel bedacht. “Kinderen werden voorafgaand aan een opname niet door ons geïnformeerd, maar door hun ouders,” vertelt projectleider Irina Uitewaal over de noodzaak van het spel. “De ene ouder vindt het makkelijker om hun kind te vertellen wat er gaat gebeuren dan de ander. Daardoor had ieder kind andere informatie.” Met dit spel komt daar nu verandering in.
Expeditie
Het interactieve behandelspel bestaat uit een map met kleurige werkbladen. Op ieder blad staat een stap die kinderen tijdens hun opname of behandeling doorlopen. Zo wordt de map steeds verder ingevuld. Samen vormen deze stappen een soort ‘expeditie’. Yvonne Hoftijzer is een van de ouders die meedachten over de ontwikkeling van het spel. Ze licht de term ‘expeditie’ toe: “Je kunt het spel zien als een reis door het behandeltraject.” Na elke fase krijgen kinderen een fiche: een markering als afsluiting van weer een stap. Samen met hun omgeving kunnen de kinderen aan het spel werken; er ontstaat een soort teamverband: “Kinderen kunnen het spel samen met hun ouders invullen. Zo wordt het iets dat ze binnen het gezin doen”, legt Yvonne uit. Bovendien helpt het spel kinderen om aan vriendjes en vriendinnetjes uit te leggen wat er in ze omgaat.
Belevingswereld
Irina vertelt dat ze met behulp van het spel het stigma willen doorbreken: “Het is niet altijd even makkelijk om te vertellen dat je wordt opgenomen in de kinderpsychiatrie. Met dit spel willen we dat kinderen er makkelijker over kunnen praten.” Volgens Yvonne moet dat op deze manier lukken. Ze vertelt dat het interactief behandelspel aansluit op de belevingswereld van kinderen: “In de map staat dan bijvoorbeeld een pagina met leerdoelen, zoals ‘Hoe kan ik werken aan mijn woede-uitbarstingen?’. Ernaast is dan een plaatje van een uitbarstende vulkaan te zien. Daarmee is het behandeltraject dat de kinderen moeten doorlopen door middel van het spel heel beeldend gemaakt.”
Prijs
Het interactief behandelspel was genomineerd voor de Medisch Contact Communicatieprijs. Donderdag 24 januari werd bekend dat het spel de derde prijs heeft gewonnen. Ook wordt er gekeken om het spel in andere ziekenhuizen in te zetten.
Meer weten over psychiatrie? Klik hier.