Joop (69): ‘Het team is zelf ook verbaasd dat de behandeling zo geweldig is aangeslagen. Dankzij radio-embolisatie leef ik nu al vier jaar langer dan verwacht.’
‘Op 24 november 2012 zit ik naar Pauw & Witteman te kijken. Het is een uitzending ter gelegenheid van de Sta op tegen kanker-week. Professor Elsken van der Wall van het UMC Utrecht geeft uitleg over twee nieuwe behandelingen tegen kanker. Eén daarvan heet radio-embolisatie. Een levensverlengende behandeling om tumoruitzaaiingen in de lever te bestrijden.
Via de lies worden middels een katheter miljoenen radioactieve bolletjes rechtstreeks naar de lever gestuurd. Deze lopen rondom de tumor vast en geven gedurende enkele dagen straling af. Hierdoor gaat de tumor van binnenuit kapot. Een knap staaltje geneeskunst.
Ik zit op het puntje van mijn stoel. In augustus 2011 ben ik elders aan darmkanker geopereerd. Een flink stuk darm is weggehaald. Inclusief tumor en lymfeklieren. De darmen zijn daarna schoon, maar het wemelt van de uitzaaiingen in de lever. Chemotherapie mag niet baten, vooral omdat ik deze slecht verdraag. Een leveroperatie blijkt ook niet mogelijk. Ik ga naar huis met de boodschap: we kunnen helaas niets meer voor u doen.
Het verhaal van dokter Van der Wall geeft me nieuwe hoop. Meteen de volgende dag stuur ik haar een mail. En paar uur later krijg ik antwoord. Mijn mail is doorgestuurd naar de procesmanager van het Centrum voor Beeldgestuurde Oncologische Interventies. Diezelfde avond nog krijg ik een bericht terug. Zijn reactie luidt: “Stuurt u wat informatie op? Want ik denk dat we iets voor u kunnen betekenen.”
Begin januari zit ik voor kennismaking en uitleg bij een internist-oncoloog en twee weken later onderga ik de eerste behandeling.
Snelheid
‘Ongelooflijk hoe voortvarend het allemaal gaat. De snelle reactie vanuit het UMC om mij voor deze behandeling in aanmerking te laten komen. De vlotte gang van zaken bij radiologie. De warme en medemenselijke ontvangst. Het is een klein team dat dichtbij de patiënt staat. De lijnen met artsen en verpleegkundigen zijn kort. Voor behandeling word ik in totaal twee nachten opgenomen. De dag van ontslag rijd ik zelf weer naar huis.
Ook tussentijdse controles zijn binnen een dag rond. Bloedonderzoek? Een periodieke scan? Anderhalf uur later heb ik een afspraak met de arts en krijg ik de uitslag. Bovendien houden ze er bij de planning rekening mee dat ik uit het noorden van Drenthe moet komen. Dus afspraken vinden aan het einde van de ochtend plaats. Zo hoef ik niet voor dag en dauw van huis.
Inmiddels ben ik vier jaar en vijf behandelingen verder. Een uniek aantal. Mijn lever herstelt zich steeds wonderbaarlijk goed. Hoewel er ook bijverschijnselen zijn. De laatste keer heb ik veel last van stralingspijn vanuit de lever. Gelukkig gaat het nu weer prima. Over twee maanden weet ik of die ene hardnekkige tumor boven op de lever is uitgeschakeld. Dan zou ik voor het eerst tumorvrij zijn. Zo niet, dan volgt er mogelijk nog een zesde behandeling.
Natuurlijk blijf ik wel kankerpatiënt. Het verdwijnt niet uit de lever en kan weer uitgroeien. De ziekte blijft ook tussen je oren zitten. Ik ben me er altijd van bewust dat ik een keer slecht nieuws zal krijgen. Ik leef van scan naar scan. Eens in de drie maanden krijg ik te horen hoe het ervoor staat. Daarom plannen we nooit een vakantie ver vooruit. Is het nu mooi weer? Voel ik me goed? Dan gaan we op pad.’
Ambassadeur
Ik voel me een ambassadeur van deze revolutionaire methode. Ik draag het voortdurend uit. Veel mensen moeten het zelf ontdekken en ervoor vechten om met radio-embolisatie te worden behandeld. Er zijn oncologen die de behandeling niet eens kennen. Of ze wuiven de mogelijkheid weg door te zeggen dat het wel experimenteel zal zijn. Terwijl het al vijf jaar werd toegepast toen ik begon.
Het team is zelf ook verbaasd dat de behandeling zo geweldig is aangeslagen. Dankzij deze behandeling leef ik nu al vier jaar langer dan verwacht. Ik heb extra tijd en kwaliteit van leven gekregen. Dat is een geschenk. Zeker als je bedenkt dat ik twee keer een doodsbericht heb ontvangen en de 65 niet zou halen.’
Verder lezen?
Lees meer over radio-embolisatie op umcutrecht.nl