Onderzoek naar gevolgen acute nierschade
Het komt ieder jaar veel voor bij mensen die in het ziekenhuis liggen: acute nierschade, kortweg AKI. Bij AKI kunnen de nieren het bloed plotseling niet meer zo goed zuiveren als daarvoor. Dit is heel slecht voor je lichaam en kan soms zelfs leiden tot onomkeerbare, chronische nierschade. In het UMC Utrecht is nu onderzoek gedaan naar de gevolgen van AKI.
“Eerder bestond al het vermoeden dat patiënten met een ernstige of langerdurende AKI (drie dagen of langer) een verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van chronische nierschade (CKD), maar dat dit voor milde of kortdurende AKI wel meeviel. Nu hebben we ook aangetoond dat zelfs bij een milde of korte AKI de kans op CKD op de lange termijn vergroot is”, vertelt arts-onderzoeker Denise Veltkamp van het UMC Utrecht.
De nieuwe studie laat zien hoe belangrijk aandacht voor de nierfunctie van patiënten met een doorgemaakte acute nierschade (AKI) is. Denise: "Omdat zoveel patiënten een milde of kortdurende AKI doormaken, is het nu aan ons om verder te onderzoeken wie binnen die groep het meeste risico loopt op CKD op de langere termijn."
Zorg voor patiënten met acute nierschade verbeteren
Nu blijkt dat een AKI, een aandoening die jaarlijks op grote schaal voorkomt, ook kan leiden tot chronische nierschade, heeft de Nierstichting extra aandacht voor dit thema. “Het doel is om de zorg voor patiënten met acute nierschade te verbeteren, zodat nierfunctieverlies wordt beperkt en het herstel wordt bevorderd. Dit kan bijdragen aan het verkleinen van het risico op blijvende nierschade, hart- en vaatziekten en nierfalen”, zegt Stijn Gremmen, programmamanager Innovatie & Valorisatie bij de Nierstichting.
Lees het hele nieuwsbericht op de website van de Nierstichting
Nierziekten in het UMC Utrecht
Meer weten over nierschade en behandeling en onderzoek in het UMC Utrecht? Het specialisme nefrologie houdt zich bezig met de diagnostiek en behandeling van (chronische) nierziekten gekoppeld aan wetenschappelijk onderzoek. Neem contact met ons op:
Over het onderzoek acute nierschade
Arts-onderzoeker Denise Veltkamp van het UMC Utrecht voerde een systematische review uit op basis van een groot aantal wereldwijde studies en publiceerde de resultaten onlangs in het wetenschappelijke tijdschrift Nephrology, Dialysis, Transplantation. De analyse van de review wijst uit dat de kans op CKD voor personen die een kortdurende AKI hebben gehad zelfs al 200 procent groter is in vergelijking met personen die geen AKI hebben gehad.