Onderzoek naar faagtherapie
Het UMC Utrecht is gestart met een biobank met bacteriofagen ter voorbereiding van een onderzoek naar faagtherapie.
Op 22 februari organiseerde het UMC Utrecht voor het eerst in Nederland een internationaal symposium over de mogelijkheden van faagtherapie voor patiënten met infecties door resistente bacteriën. Op het evenement, dat samen samen met de TU Delft en het Netherlands Center for One Health Experts werd georganiseerd, presenteerden onderzoekers uit binnen- en buitenland hun ervaringen met bacteriofagen.
Patiëntgebonden onderzoek
In de voormalige Sovjet Unie heeft faagtherapie na de tweede wereldoorlog een rol gekregen bij de reguliere behandeling van infecties. Deze kennis is later geconcentreerd in de Eliavakliniek in Tbilisi (Georgië). Hoewel er weinig wetenschappelijke gegevens beschikbaar zijn, is faagtherapie daar wel een geregistreerde therapie. Er zijn weliswaar enkele onderzoeken naar gedaan, maar die voldoen niet aan de eisen die in Nederland aan wetenschappelijk onderzoek worden gesteld.
Het UMC Utrecht is inmiddels gestart met de opzet van een biobank met bacteriofagen om onderzoek te kunnen doen. Deze onderzoeken vormen het voorwerk van patiëntgebonden onderzoek waarvoor het UMC Utrecht op dit moment voorbereidingen treft.
Medisch-Ethische Toetsingscommissie
Arts-microbioloog Marc Bonten van UMC Utrecht: “Door de groeiende bekendheid ván en maatschappelijke vraag naar behandeling met bacteriofagen is het aan de academici om dat op te pakken en een onderzoek te starten. Het symposium is een mooie manier om alle reeds opgedane kennis in kaart te brengen en hiermee een plan van aanpak op te stellen. Voorwaarde is wel dat de Medisch-Ethische Toetsingscommissie (METC) met het onderzoek instemt.”
Het eendaagse symposium werd bezocht door 125 artsen, microbiologen en andere onderzoekers, waarvan ongeveer 20 procent uit het buitenland kwam.
Verder lezen?