Ombion CPBT gelanceerd
Op 7 juli 2025 is het door het Nationaal Groeifonds ondersteunde Centrum voor Proefdiervrije Biomedische Translatie officieel gelanceerd onder de nieuwe naam: Ombion Centrum voor Proefdiervrije Biomedische Translatie.
Ombion werd tijdens een feestelijke bijeenkomst in bijzijn van vele genodigden gelanceerd in het Life Science Incubator (LSI) gebouw op het Utrecht Science Park. Deze locatie werd tegelijkertijd ook officieel geopend als Ombion’s nieuwe vestigingsplek. De opening van het centrum en de onthulling van de nieuwe naam en het logo werden verricht door Marten van den Berg, directeur-generaal Agro van het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, samen met Daniela Salvatori, wetenschappelijk directeur ad interim van Ombion.
Het eerder door het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur ingediende CPBT Nationaal Groeifonds voorstel werd vorig jaar toegekend. Dit heeft nu geleid tot de oprichting van het centrum. In zijn toespraak onderstreepte directeur-generaal van den Berg de steun van zijn ministerie voor het Ombion Nationaal Groeifonds initiatief en de doelstellingen ervan.
Het middagprogramma omvatte daarnaast pitchpresentaties van de belangrijkste projecten en activiteiten van Ombion, waarin de diversiteit van de organisaties binnen de publiek-private samenwerking en de betrokken ziektemodellen werden belicht.
Na de presentaties was er voor de aanwezigen een inspirerende informatiemarkt met onderzoeksmateriaal en demonstraties vanuit de projecten die deel uitmaken van het Ombion-programma, waarna de bijeenkomst werd afgesloten door een levendige netwerksessie.
Start van de operationele fase
De lancering is een belangrijke mijlpaal en vormt het startpunt van de operationele fase van Ombion. In eerste instantie zal het centrum zich richten op vier transitieprojecten, die de voordelen van proefdiervrije translatietechnieken op de volgende specifieke medische onderzoeksgebieden demonstreren: ALS, Taaislijmziekte, Osteoartritis & Reumatoïde Artritis, en Astma & COPD.
Ook zal het nieuwe centrum onderwijs, training, advies en ondersteuning bieden om de acceptatie en het gebruik van proefdiervrije biomedische innovaties te verbeteren. Alle activiteiten binnen Ombion vormen een geïntegreerd programma dat de overgang naar proefdiervrije biomedische translatie versnelt en het kan bijdragen aan het vergroten van het verdienvermogen van Nederland.

Daniela Salvatori : "Vandaag is een belangrijk moment omdat het centrum en onze samenwerking nu officieel van start zijn, met als gedeeld doel om de overstap naar dierproefvrije biomedische toepassingen te versnellen. De sfeer was fantastisch, je voelde de passie en betrokkenheid van iedereen die aan dit onderwerp werkt. Ik kijk ernaar uit om de community te zien groeien, en hoop dat onze publiek-private samenwerking groeit en ruimte zal bieden aan nieuwe projecten en ideeën, zowel in Nederland als daarbuiten”
Samenwerking
Binnen Ombion werken meer dan 60 partners samen. Deze partners vertegenwoordigen universiteiten, onderwijsinstellingen, onderzoeksinstellingen, bedrijven, regelgevende instanties, overheidsorganisaties, patiëntenorganisaties, NGO’s en andere stakeholders om samen de weg te banen voor transitie naar dierproefvrije biomedische translatie. Fouding partners van Ombion zijn de Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht, UMC Utrecht, UMC Groningen en Universiteit Maastricht.
Het UMC Utrecht speelt een centrale rol binnen Ombion. Het academisch ziekenhuis coördineert de transitieprojecten voor ALS (Jeroen Pasterkamp) en taaislijmziekte (Jeffrey Beekman), waarin onderzoekers werken aan het ontwikkelen van mensrelevante ziektemodellen die de biologie van patiënten beter nabootsen. Dit moet leiden tot snellere en effectievere medicijnontwikkeling, zonder gebruik van proefdieren. Daarnaast levert het UMC Utrecht een bijdrage aan de projecten rondom artrose/reuma (Ronald Bleys, Niels Eijkelkamp, Roel Custers, Jaqueline Lourdes Rios) en astma/COPD (Louis Bont, Jeffrey Beekman). Daarbij zetten onderzoekers hun expertise in om deze aandoeningen beter te begrijpen en te behandelen met proefdiervrije methoden. Tot slot zorgt Niels Bovenschen ervoor dat innovaties die binnen Ombion worden ontwikkeld, direct een plek krijgen in het biomedisch onderwijs. Zo wordt de volgende generatie onderzoekers voorbereid én wordt de toepassing van proefdiervrij onderzoek versterkt.

Over Ombion Centrum voor proefdiervrije biomedische vertaling
Ombion CPBT is een nationaal centrum voor valorisatie en verspreiding van proefdiervrije innovaties en expertise. Het heeft als doel de transitie van nieuwe biomedische innovaties naar patiënten en gebruikers te verbeteren en te versnellen, tegen lagere kosten en zonder het gebruik van proefdieren. Dit zal leiden tot veiligere, effectievere en betere medicijnen, terwijl het aantal dierproeven afneemt.
Samen met een groot aantal nationale en internationale partners zal Ombion werken aan de ontwikkeling en verspreiding van proefdiervrije biomedische innovaties en expertise.
Bezoek voor meer informatie onze website.
(Credit foto's: Thijs Rooimans)