Mobiele huiskamer brengt warmte en comfort
Vandaag op de Internationale dag van de Palliatieve zorg staan we in het UMC Utrecht stil bij dit thema. Want zorg in de allerlaatste levensfase is zoveel meer dan alleen het wegnemen van klachten of pijn. Het is zorg die bijdraagt aan een respectvolle, waardevolle tijd als de tijd is gekomen. De mobiele huiskamer – een verrijdbare dressoirkast met sfeervolle accessoires – brengt een warme sfeer in de ziekenhuiskamer. Vandaag werd het huiskamermeubel in gebruik genomen op de verpleegafdeling.
Afscheid nemen of samen iets vieren in huiselijke sfeer. Met de mobiele huiskamer – een verrijdbare dressoirkast met sfeervolle accessoires - wordt dat mogelijk voor patiënten die ongeneeslijk ziek zijn en niet meer verplaatst kunnen of willen worden. Vorig jaar haalde het UMC Utrecht met verschillende acties en donaties geld op voor een mobiele huiskamer. En na een pilot op de afdeling geriatrie is de dressoirkast nu gerealiseerd. Verpleegkundige in opleiding Esther Laan van het UMC Utrecht vertelt: “Ik was betrokken bij een familie waar een vrouw op leeftijd zou komen te overlijden. De behandeling was gericht op comfort. Ik stelde samen met mijn collega’s de familie de inzet van de mobiele huiskamer voor. Hoewel de dochter zich in de eerste instantie van het idee afwendde, stond ze het later na goed overleg toe.”
Mobiele huiskamer: warme sfeer in de ziekenhuiskamer
Esther regelde de mobile huiskamer: een dressoir met vier deuren in zachte kleuren, kussentjes, een fleecedekentje, een speaker box met telefoonhouder, led-kaarsjes, een vaas en een fotohouder. “Op het moment dat die kast in de kamer werd gereden, werd de ziekenhuiskamer een afscheidskamer. Foto’s van de patiënt werden erbij gepakt en brachten verhalen. De aanwezigen praatten zachter. Het ijs was gebroken. Het interieur creëerde de sfeer. Het verbaasde me, de impact van de mobiele huiskamer was groter dan ik dacht. De patiënt en naasten konden nu goed afscheid nemen, en er was ruimte en aandacht voor de dood. Het was heel waardevol. Ik hoop dan ook dat we de dressoirkast zo vaak mogelijk kunnen aanbieden. Het is een praktische oplossing voor iets gevoelsmatigs. Het maakte echt een verschil.”
Waakmand: troostrijke producten tijdens het waken
“Bij palliatieve zorg denken mensen vaak: ‘we kunnen niks meer doen’. Niets is minder waar. We kijken juist wat er wél kan in deze laatste levensfase. Het lichaam van de patiënt gaat het opgeven, maar wat wil de patiënt als mens nog? En hoe kunnen wij daarbij helpen?”, vertelt Ginette Hesselmann, verpleegkundig specialist en consulent bij het Consultatieteam Ondersteunende en Palliatieve Zorg UMC Utrecht (COPZU)*. Anne-Marie Oppelaar is als verpleegkundig specialist ook betrokken bij het palliatieve team. Zij vult aan: “Er zijn zoveel mooie initiatieven in ons ziekenhuis, die we mensen kunnen bieden. De mobiele huiskamer is daar een mooi voorbeeld van. Maar omdat er op dit moment maar één mobiele huiskamer beschikbaar is, hebben we nog een andere mogelijkheid gecreëerd: de waakmand. Deze mand is gevuld met allerlei troostrijke, handige en zinvolle producten die nabestaanden kunnen gebruiken voor henzelf of de stervende tijdens het waken. Zo zitten er in de mand bijvoorbeeld kaarsen, massageolie, een warme plaid en een kleurplaat voor wakende (klein)kinderen. We zijn heel blij dat we deze nu ook in ons ziekenhuis beschikbaar kunnen stellen.”
*Het Consultatieteam voor Ondersteunende en Palliatieve Zorg UMC Utrecht (COPZU) is een multidisciplinair team dat ondersteuning geeft aan medisch specialisten, verpleegkundigen en andere betrokken zorgverleners in de palliatieve en ondersteunende zorg. Het team brengt patiënten in de laatste levensfase niet alleen verlichting door het bestrijden van pijn en andere symptomen, maar ook door psychische, sociale en spirituele ondersteuning te geven.