Lintje hoogleraar IC Jozef Kesecioglu
Voor zijn nationale en internationale bijdrage aan de Intensive Care-geneeskunde is hoogleraar en voormalig IC-afdelingshoofd Jozef Kesecioglu koninklijk onderscheiden. Het lintje ontving hij uit handen van de loco-burgermeester van Laren, Frits Westerkamp, tijdens een tweedaags IC-congres in Utrecht deze week. In zijn afscheidsrede pleitte Jozef voor erkenning van IC-geneeskunde als medisch specialisme.
Dat Jozef in zijn carrière een boegbeeld was van de Nederlandse IC-geneeskunde, vertelt bestuursvoorzitter Margriet Schneider van het UMC Utrecht: “Jozef Kesecioglu heeft zich bijzonder verdienstelijk gemaakt in een aantal voor wetenschap en samenleving essentiële domeinen: hij is een maatschappelijk bevlogen arts en verrichtte baanbrekend onderzoek op het gebied van mechanische ventilatie, hij is een leider met visie en durf, die een uniek, internationaal bekroond, Intensive Care centrum heeft gerealiseerd in het UMC Utrecht en een verbindende hoogleraar, die Nederland op het gebied van de Intensive care zorg internationaal een duidelijk gezicht heeft gegeven.”
Patiënt – en familievriendelijke IC-afdeling
Eén van de grootste verbeterslagen waaraan Jozef in het UMC Utrecht leiding heeft gegeven, was de bouw van het compleet nieuwe IC-complex, wat nu nog steeds geld als een schoolvoorbeeld van een patiënt- en familievriendelijke IC-afdeling, in binnen- en buitenland. Jozef werkte sinds 2002 in het UMC Utrecht, waar hij begon als intensivist op IC II bij de afdeling Anesthesiologie. In 2020 volgde hoogleraar intensive care Diederik van Dijk Jozef op als medisch afdelingshoofd IC in het UMC Utrecht.
Ontwikkeling jong vakgebied
Als bestuurslid van de Nederlandse en Europese IC-verenigingen heeft Jozef sterk bijgedragen aan de ontwikkeling van het jonge vakgebied IC-geneeskunde. Hiervoor werd hij twee keer onderscheiden met een erepenning vanuit de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care en European Society of Intensive Care Medicine (ESICM).
Spoedcursus corona
In 2018 werd Jozef president van de ESICM. In deze periode zag hij als eerste Nederlandse intensivist wat er gaande was op de Noord-Italiaanse IC-afdelingen. Dankzij Jozef’s waarschuwingen heeft de Nederlandse IC-wereld zich veel beter kunnen voorbereiden op het moment waarop de pandemie onze eigen grenzen bereikte. Hieruit voortvloeiend ontwikkelde Jozef tijdens de coronacrisis de spoedcursus ‘C 19 Skills PrepAration CoursE’, waarmee ruim 18.000 zorgverleners in heel Europa in korte tijd zijn voorbereid op het werken op een IC-afdeling voor COVID-19 patiënten.
Behandeling van organen in plaats van patiënt zelf
In de begindagen van de IC-geneeskunde waren intensivisten volgens Jozef vooral bezig met het behandelen van symptomen en complicaties om IC-patiënten in leven te houden. Behoud van ademhaling en circulatie waren de belangrijkste doelen. De behandeling van de patiënten was gefragmenteerd: er waren andere specialismen nodig, elk op hun eigen gebied. Tijdens polio-epidemieën waren luchtwegen en ademhaling de grootste problemen. Wanneer de ademhaling werd behandeld en mensen niet onmiddellijk stierven, faalde de bloedsomloop en werd infectie een probleem. Intensivisten behandelden de ademhaling en circulatie en de nieren faalden. Uiteindelijk volgde meerdere orgaanfalen. Een voorbeeld van behandeling van ‘de organen van een patiënt’ door verschillende specialisten, in plaats van behandeling van ‘de patiënt zelf’.
Uniek multidisciplinair beroep geworden
Inmiddels is er enorm veel veranderd. Veel landen hebben het door ESICM ontwikkelde competentiegerichte trainingsprogramma in intensieve intensive care geneeskunde (CoBaTriCE) goedgekeurd en overgenomen als onderdeel van de opleiding. Intensivisten voeren in hun dagelijkse praktijk routinematig CVVH, echografie, ECMO, bronchoscopie, voeding, antibiotica en vele andere behandelingen uit. Naast het fysieke welzijn groeit het inzicht in het mentale welzijn van de patiënten en hun familie en in de langetermijnresultaten. Intensive Care Geneeskunde is een uniek multidisciplinair beroep geworden dat een aantal andere specialismen overstijgt.
Erkenning IC-geneeskunde als medisch specialisme
Niet voor niets pleit Jozef daarom in zijn afscheidsrede voor de erkenning van de IC-geneeskunde als medisch specialisme. Een apart specialisme doet volgens hem recht aan de specifieke kennis die noodzakelijk is als intensivist. Juist omdat zorgverleners steeds meer gespecialiseerde zorg moeten kunnen leveren op de ic, moet het volgens Jozef een aparte specialisatie worden. Zo kunnen volgens hem patiënten niet alleen in leven worden gehouden terwijl ze maximale zorg krijgen, maar krijgen ze ook de juiste behandeling om hun ziekte te genezen. "Het is de organisatie die de levens van patiënten redt". Toch hebben we volgens Jozef in bepaalde delen van de wereld hiervoor nog een lange weg te gaan.