Green Team routekaart
Als zorgsector zijn we een grote vervuiler, als het gaat om CO2-uitstoot, vanuit ons energieverbruik en de materialen die we gebruiken. Om onze positieve impact op gezondheid te vergroten, moeten we onze negatieve impact op het milieu en klimaat verkleinen. Zorgprofessionals spelen een sleutelrol in het verduurzamen van onze zorg. Steeds vaker vormen zij op de afdeling een eigen Green Team met als doel duurzame initiatieven tot uitvoering te laten komen. Maar de weg naar resultaat is niet altijd gemakkelijk. Hoe pak je je verduurzamingsidee nu het beste aan? Vanaf nu is er, mede op initiatief van het UMC Utrecht, de Green Team routekaart, die laat zien welke stappen je als Green Team kunt doorlopen om echt impact te maken op het verduurzamen van onze zorg.
Wat is de Green Team routekaart?
De UMC’s hebben vanuit een NFU-samenwerking, gefinancierd door een subsidie van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (zie ook de Green Deal Duurzame Zorg), het initiatief genomen om samen met Green Team leden een Routekaart te ontwikkelen voor Green Teams. Deze routekaart biedt een beknopt en duidelijk pad voor Green Teams in ziekenhuizen, UMC’s en zorginstellingen en helpt bij het realiseren van duurzaamheidsdoelen. Bijvoorbeeld hoe je een Green Team op kunt zetten en elkaar kunt blijven motiveren. Ook geeft de routekaart praktische tips en stappen om duurzame projecten met succes te starten en uit te voeren.
Door wie is de Green Team Routekaart opgezet?
De routekaart was een co-creatie van de zeven UMC’s en Green Team leden waarbij UMC Utrecht collega Cédric Koolschijn optrad als projectleider van de NFU-werkgroep. “We weten het allemaal: De zorg kan en moet duurzamer. Er zijn veel initiatieven die Green Teams houvast geven om te verduurzamen, maar deze zijn versnipperd over verschillende websites, video's, trainingen en natuurlijk de ervaringen in de hoofden van duizenden gedreven professionals in de zorg. We merkten dat Green Teams nog vaak het wiel opnieuw uitvinden terwijl ze veelal een vergelijkbaar proces doorlopen, bijvoorbeeld bij het overstappen naar minder wegwerp instrumenten. Terugkerende vragen zijn onder andere: welke stappen moeten je doorlopen en in welke volgorde, met welke ideeën kan je nu het beste aan de slag, welke mensen heb je nodig om je project succesvol te maken.
Ons doel was om één taal te spreken, en bestaande kennis, succesfactoren en valkuilen te bundelen en dit samen te doen met Green Team leden (uit verschillende ziekenhuizen, met verschillende functies, achtergronden en ervaring) en de Groene Zorg Alliantie. We zijn trots op deze routekaart met humor en inspiratie in één handzaam document! Verduurzaming van de zorg is geen wedstrijd, we moeten het gezamenlijk doen op alle niveaus van zorg, onderzoek en onderwijs. Uiteindelijk wint iedereen met een betere wereld voor onze en toekomstige generaties.”
De routekaart is in te zien via de website van de Groene Zorg Alliantie.