Fruit Punch Challenge
Sepsis (bloedvergiftiging) bij te vroeggeboren baby’s voorkomen door middel van Artificial Intelligence, kan dat? Zes studenten zochten het uit tijdens de Fruit Punch Challenge AI.
Een baby die te vroeg geboren wordt – voor de 37e week van de zwangerschap - heeft een hoger risico op complicaties. Een van die risico’s is het ontwikkelen van sepsis. Het is een ontstekingsreactie van het lichaam op een infectie die zo ernstig verloopt, dat weefsels beschadigd raken en orgaanfuncties uitvallen. Dit kan ernstige gevolgen hebben of het kindje kan zelfs overlijden.
Nog nauwkeuriger en beter voorspellen
Het UMC Utrecht gebruikt een machine learning (ML) voorspelmodel, dat op basis van hartslag en zuurstof saturatie kan voorspellen hoe hoog het risico is dat een baby sepsis ontwikkelt tijdens het verblijf op de NICU. Afgelopen maanden daagden Fruit Punch Artificial Intelligence en het UMC Utrecht zes studenten uit om een model te ontwikkelen dat sepsis bij te vroeggeboren baby’s nóg beter kan voorspellen. Met als doel om artsen van een nauwkeurige risicoanalyse te voorzien zodat zij snel de juiste maatregelen kunnen nemen om gezondheidsschade of sterfte bij te vroeggeboren baby’s te kunnen beperken. De studenten deden dit onder de leiding van neonatoloog Daniel Vijlbrief en de Digital Health Data science experts O’Jay Medina en Richard Bartels van het UMC Utrecht. Op vrijdag 24 juni presenteerden zij hun oplossingen. Hun verkregen inzichten uit de challenge nemen zij mee in de ontwikkeling van een nieuwere, verbeterde versie van het machine learning (ML) voorspelmodel.
Resultaat: verfijning en vernieuwing van bestaande voorspelmodellen
De studenten zijn in twee groepen aan de slag gegaan. Met als resultaat een verfijning van het bestaande logistic regression model, een nieuw XGBoost model en een uitwerking met SHAP (Shapley Additive Explanations – een methode om de data die voortkomt uit bijvoorbeeld het ML voorspelmodel te interpreteren) voor XAI (Explainable Artificial Intelligence). “De winst van de afgelopen maanden zit met name in de nieuwe inzichten die gegenereerd zijn, waar wij naar kunnen kijken om ons algoritme te verbeteren. Beiden teams zijn een iets andere weg ingeslagen met het opbouwen en berekenen van de features die gebruikt worden om het risico op sepsis te voorspellen. Die features gebruiken we nog niet. Aan ons nu de taak om te kijken hoe wij dit kunnen integreren om ons algoritme mogelijk nog beter te maken,” aldus O’Jay Medina.
Deelnemers aan de FruitPunch AI challenge
Het smaakt naar meer
Dit was de eerste keer dat een AI vraagstuk vanuit het UMC Utrecht middels een FruitPunch challenge opgelost werd. Dat smaakt naar meer. De organisatie is zeer tevreden en streeft ernaar om in het vervolg een- of tweemaal per jaar een dergelijke challenge te organiseren. Annemarie van ’t Veen, lead applied datascience bij het UMC Utrecht: “Het werken met data die verzameld zijn in de dagelijkse klinische praktijk werd door studenten als zeer waardevol ervaren. En de studenten hebben ons op hun beurt ook weer geïnspireerd. We roepen iedereen met een achtergrond in data science op om een volgende keer deel te nemen. Dat kunnen onze studenten zijn, maar bijvoorbeeld ook datascientists werkzaam in andere industrieën zoals de bankwereld. De kruisbestuiving van kennis is van onschatbare waarde voor ons allemaal.”
Artificial Inteligence (AI) biedt de potentie om met oplossingen te komen voor ’s werelds grootste problemen, maar het wordt op het moment te weinig ingezet. Er zijn niet genoeg mensen die weten hoe ze AI moeten toepassen. De FruitPunch AI ontwikkelt challenges voor studenten om hun te leren over AI, gebaseerd op hun eigen ervaring en terwijl zij hun eigen skills verder ontwikkelen. Samen met de Utrecht University, Eindhoven University of Technology en Wageningen University stimuleert het UMC Utrecht de inzet van AI door deze challenges te ondersteunen en te begeleiden.
Over Digital Health
Het UMC Utrecht zet sterk in op zorgvernieuwing. Dit doen we door samen met onder andere patiënten, huisartsen en andere zorgaanbieders een naadloos zorgtraject voor patiënten te creëren en patiënten meer zelf de regie te geven. Hierbij maken we gebruik van ICT en mobiele eHealth technologie, zoals apps en thuismonitoringapparatuur. Zo krijgt de patiënt thuis meer zelfsturing en wordt ondersteund door zorg op het moment dat het echt nodig of gewenst is met meer persoonsgerichte adviezen en betere afstemming tussen de zorgverleners onderling.
Kijk hier voor de meeste recente Data Science en eHealth oplossingen van het UMC Utrecht.