Buiten spelen vanuit je ziekenhuisbed
Samen spelen met vriendjes en familie, dat zit er niet zomaar in voor kinderen die opgenomen zijn in het ziekenhuis. Door VR-brillen van PlaygroundVR is het toch mogelijk om vanuit je bed ‘buiten’ te spelen. Het Wilhelmina Kinderziekenhuis van het UMC Utrecht maakt als eerste gebruik van deze virtual reality-technologie.
Van de glijbaan, een toren beklimmen, overgooien met een bal. Het is allemaal mogelijk in de virtuele speeltuin van PlaygroundVR. Hierin kunnen kinderen rondlopen met andere patiënten, vriendjes of familie. Door een VR-bril kunnen ze de omgeving zien, en met een speciale afstandsbediening kunnen ze erin rondlopen en acties uitvoeren. In de virtuele speeltuin is het mogelijk om samen te praten en spelletjes met elkaar te spelen. “Door te spelen kunnen kinderen zich kunnen ontspannen en daalt het stressniveau”, vertelt Ewout Tuyt, pedagogisch medewerker in het WKZ. En dat heeft meerdere voordelen, aldus Ewout: “Wanneer het stressniveau daalt, verbetert het herstel. Zowel fysiek als mentaal.”
Alle vrijheid voor fantasie
De virtuele speeltuin zorgt er niet alleen voor dat kinderen even kunnen ontspannen. De makers van de applicatie zetten ook in op de creatieve ontwikkeling van kinderen. "Met de VR-brillen kunnen patiënten vrij rondlopen, een toren beklimmen of spelen met virtuele ballen", vertelt Jason van Eunen, één van de makers. Kinderen krijgen alle vrijheid om te spelen en te fantaseren. Ze kunnen – net als in het echt – zelf spellen bedenken. Zo kan een tak een zwaard van een ridder zijn. En als je er een stuk touw aan vastknoopt, is het een hengel. Het is ook mogelijk om samen te spelen. Ewout legt uit: "Als één van de ouders of een kamergenootje ook een bril opzet, kunnen ze samen spelen.”
De pedagogische zorg van het WKZ gaat zes brillen inzetten om ziekenhuisbezoeken en opnames voor (jonge) kinderen draaglijker te maken.
{^youtubevideo|(width)640|(height)385|(rel)True|(url)https://www.youtube.com/watch?v=KleS7VQ71jI|(fs)True|(autoplay)True^}