Beeldgestuurd volle kracht vooruit
Het UMC Utrecht en Philips brengen medici, onderzoekers en technici samen in een ‘fieldlab’. Hier gaan zij nieuwe innovatieve technologie en software voor de gezondheidszorg ontwikkelen. Doel: minder belastende en efficiëntere behandelingen bedenken voor de patiënt, en tegelijkertijd een duurzamer zorgstelsel realiseren.
Het gezamenlijke fieldlab is een onderzoeksomgeving waarbinnen het UMC Utrecht en Philips werken aan nieuwe, zogeheten ‘beeldgestuurde’ behandelingen. Deze samenwerking past in de strategie van het UMC Utrecht om meer van deze technieken te ontwikkelen. Philips levert zijn expertise op het gebied van diagnostische scanners, zoals MRI-scanners, en AI- en datatoepassingen.
Patiënt minder belast, druk op de zorg verlicht
Beeldgestuurd behandelen, ook wel ‘opereren zonder snijden’ genoemd, is een methode om patiënten gerichter en op minder invasieve wijze te behandelen. Dit is veel minder belastend voor patiënten, en ze hoeven minder vaak te worden opgenomen. Dit type behandelingen wordt vooral toegepast bij kanker, hart- en vaatziekten en neurologische aandoeningen.
“Wij hebben in het UMC Utrecht veel expertise op het gebied van beeldgestuurde behandelingen, met name voor kanker. We gebruiken beeldvormende apparatuur zoals MRI, CT, röntgen en echo om de tumoren heel precies in kaart te brengen”, vertelt Nico van den Berg, hoogleraar computational imaging in het UMC Utrecht.
“Vervolgens willen we de ziekte zo precies mogelijk behandelen, en afhankelijk van het type tumor ook meteen de juiste behandeling inzetten. Dat kan bijvoorbeeld door medicijnen lokaal inwendig toe te dienen. Of door gerichter en intensiever te bestralen met de MR-Linac. Ook kunnen we minimaal invasief opereren via kleinere incisies”, legt Van den Berg uit.
Het UMC Utrecht ziet beeldgestuurde technieken als een belangrijke oplossing om de huidige spanning in het zorgstelsel (schaarste personeel, hoge zorgkosten) te verlichten. Beeldgestuurde behandelingen zijn minimaal invasief, of zelfs geheel non-invasief, en leggen daarmee veel minder beslag op OK’s en IC’s, die nodig zijn bij conventionele chirurgische behandelingen. Ook vinden ze poliklinisch plaats, zodat een dagopname of een kort bezoek voor patiënten voldoende is.
Dit is uiteraard fijner voor de patiënt, maar zorgt er ook voor dat meer patiënten in minder tijd beter geholpen kunnen worden. Het zorgpersoneel, zoals verpleegkundigen, ervaart minder druk, doordat minder patiënten hoeven te worden opgenomen. De zorgkosten kunnen door dit alles eveneens aanzienlijk verlaagd worden.
AI en data verbeteren behandeling
De andere focus van het fieldlab is om behandelingen beter te ondersteunen met data en AI. Hierbij willen de onderzoekers met behulp van AI de grote hoeveelheid beschikbare patiëntendata uit klinische studies sneller doorgronden, evalueren op kwaliteit en gebruiken voor effectievere, breed inzetbare zorg.
“Ik ben enorm trots dat we in dit fieldlab voortbouwen op de jarenlange succesvolle samenwerking met UMC Utrecht op het gebied van MRI en ook een nieuwe stap zetten op het gebeid van data en AI om de zorg te verbeteren”, zegt Ruud Zwerink, Business Leader MR bij Philips.
Lange geschiedenis vol innovaties
Het UMC Utrecht en Philips werken al jarenlang intensief samen aan de ontwikkeling en introductie van nieuwe technologieën voor de zorg.
Een van de succesverhalen is bijvoorbeeld de MR-Linac, in samenwerking met Elekta. Dit is een bestralingstoestel en een MRI-scanner in-één, waarmee heel precies kanker kan worden bestraald. Daardoor hoeft een patiënt minder vaak te worden behandeld: bij bijvoorbeeld prostaatkanker zijn slechts 5 in plaats van 20 sessies nodig. Door deze techniek kan bestraling ook een effectief alternatief worden voor chirurgische behandeling van bepaalde typen kanker.
Een ander gezamenlijk onderzoek richt zich op radio-embolisatie. Dit is een vorm van inwendige bestraling om patiënten met leverkanker of uitzaaiingen in de lever te behandelen. Hiervoor is een nieuwe hybride C-Boog ontwikkeld. Met dit apparaat kan de radio-embolisatie live en duidelijker worden gevolgd. De behandeling duurt door deze nieuwe technologie slechts twee uur in plaats van twee weken.
Voor de zorg van morgen
Alle innovaties waar in het fieldlab aan worden gewerkt, kunnen voordeel opleveren voor de patiënt, het ziekenhuis en de gehele zorg.
Van den Berg: “In het UMC Utrecht bedenken we continu betere beeldgestuurde behandelmethoden. Die ontwikkelen we vervolgens in samenwerking met onder meer Philips. Het nieuwe fieldlab gaat dit innovatieproces versnellen doordat er intensiever contact is. Technische onderzoekers en ingenieurs werken in nauwe samenspraak met artsen en laboranten aan de nieuwe behandelingen van morgen, direct gevoed vanuit de klinische behoeften van vandaag.”